Csináld magad! - Edelrid kötélszőnyeg

Akinek van egy kis ideje és türelme, leselejtezett köteléből kreatív szőnyegecskét varázsolhat! Lábtörlőnek vagy ülőkének is megteszi. Valahányszor rálépsz, ráülsz vagy ránézel, felidézheted a közös mászóélményeket. Hasznos és kellemes tapintású kis tárgyat készíthetsz. Érdemes a szövés előtt a kötelet kimosni.

Mi kell a szőnyeg elkészítéséhez?
• 40 m vagy 2 x 20 m régi mászókötél
• Egy 75 x 65 cm deszkalap
• Kalapács
• 18 db legalább 5 cm hosszú szög
• Olvasztva vágó kötélvágó (ezt kölcsönkérheted egy mászóboltból vagy mászófaltól is), vagy szükség esetén kés és öngyújtó.
• A szövésminta

1.) Rögzítsd a szövésmintát a falapra. Helyezd a mintát a falapra és verd be a szögeket. A szögek helyét keresztek jelzik.
Kezdődhet a szövés!

2.) Az első kör

Kezdd az 1-es számnál és kövesd a számokat 19-ig.
Figyeld a vonalak jelölését: a megvastagított rész jelzi, melyik szálnak kell felül lennie.
1-től 10-ig a kötelet a lehető legszorosabban vezesd a szögek körül.
11-től 19-ig fontos elegendő helyet hagyni a szög és a kötél között a következő kötélszál számára. Itt a kötelet tartsd lazán, amikor a szög körül vezeted.
 

3.) Ellenőrzés

Amint megvagy az első körrel, érdemes a mintát átnézni, nincs-e benne hiba, és adott esetben azt korrigálni.
Kezdd az 1-nél és kövesd az ujjaddal a kötelet 19-ig: a mintának szabályos alul-felül-alul-felül ritmusban kell következnie.
 


4.) A második kör

Kezdd megint az 1-nél és kövesd az első körben befűzött kötelet annak belső oldalán úgy, hogy a 2-nél a külső oldalra kerüljön. Látni fogod, hogy 1 – 10-ig minden forduló az első körben befűzött kötél külső oldalára fog kerülni.
Amint eléred a 11-et, a kötél automatikusan a belső oldalra fordul.
Ezen a ponton helyezd a kötelet a szögek és az első körben befűzött kötél közé. A kötél minden további fordulónál automatikusan a belső oldalra kerül.


5.) A harmadik kör

Folyatsd a szövést a 2. körhöz hasonlóan.
A 11-től kövesd a kötelet a belső oldalon 19-ig.
A szövésnél ügyelni kell arra, hogy a kötélszálat ne húzzuk túl feszesre, hogy a kötél szépen párhuzamosan ki tudjon feküdni.
Amikor a kötél elfogy, (pl. 20 méteres kötél esetén), egyszerűen folytasd a szövést a másik kötéllel. A kiálló kötélvégeket később összeolvaszthatod egymással.
 

6.) A negyedik kör

Folytasd a 3. körhöz hasonlóan.
Ennek a körnek a végén vagy amint a kötél nehezen bújtathatóvá válik, emeld le a művedet a falapról és óvatosan helyezd az asztalra vagy más lapos munkafelületre.
 

7.) Az ötödik kör

Lapogasd le a szőnyeget a tenyereddel.
Az ötödik és egyben utolsó körben is kövesd a kötélszálat, ahogy eddig is tetted.
Ügyelj rá, hogy ne húzd túl szorosra a kötelet, és a kötélszálat szépen egymás mellé rendeződhessenek, ne egymás fölé.
 

8.) A kötélvégek összekötése

Vágd le a maradék kötelet és olvaszd össze a két kötélvéget. A kötélvégeket összeolvaszthatod közvetlenül egymással vagy a hozzájuk legközelebb eső kötélszállal is.
Ha nincs olvasztva vágód, a végeket ragasztószalaggal is rögzítheted, éles késsel levághatod és öngyújtóval összeolvaszthatod. Ezután a ragasztószalagot eltávolíthatod.
Utolsó lépésként fordítsd meg a kész szőnyeget!
 

További ötletek
Ha épp úton vagy és nincs falapod, a szövésmintát leteheted egyszerűen a földre is, szögek helyett használhatsz sátorcöveket, botokat stb.
Ha szövés előtt kimosod a kötelet, élénkebb lesz a színe.
Egyedi dizájnodat is megvalósíthatod, ha különböző színű köteleket használsz. Körönként kb. 10 m kötélre lesz szükséged.
 

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu