Hogyan válassz kerékpáros hátizsákot?

A jó hát-rendszer 7 jellemzője:
- a lehető leglaposabban fekszik fel hátunkon, és a teljes felületen eloszlatja a súlyt – „forró pontok” nélkül
- tökéletes illeszkedést és stabilitást biztosít – még akkor is, ha a hátizsák teljesen meg van pakolva
- teret hagy a hát és a hátizsák között, hogy a levegő tudjon mozogni
- biztosítja a hátizsák deformálódás- és hordósodás-mentességét, hogy a különböző behelyezett tárgyak ne nyomják a hátat
- az állítható vállpántokkal precízen rászabható a hátra és a testformára anélkül, hogy valahol is dörzsölne
- a deréköv segít a biztonságos illeszkedésben, mely garantálja a csípőtől való elmozdulás-mentességet
- nem akadályoz a szabad mozgásban

Nem számít milyen célra lett tervezve vagy milyen nagy egy hátizsák, ez a 7 elem meghatározza annak minőségét és alkalmasságát.

A VAUDE kerékpáros hátizsákokat két alap hát-rendszerrel kínálják: a „Full Contact” és „Feszített” rendszerekkel.

 

A „full contact” hát-rendszer

Előnyök:
- egyenletes súlyeloszlás
- a súly-középpont közel van a testhez
- kevésbé befolyásolja az egyensúlyt, illetve a mozgást

Hátrányok:
- a hát szellőzése nem optimális

Ideális:
- technikás ösvényekre
- erősen és túlnyomórészt egyenetlen terepviszonyokra
- nehezebb csomagokhoz

 

 

A „feszített” hát-rendszer

Előnyök:
- optimális hát szellőzés
- megnövelt komfort és kényelem

Hátrányok:
- befolyással van az egyensúlyra, kifejezetten a nehezebb, technikás ösvényeken
- kevésbé praktikus nagy csomagok számára

Ideális:
- hosszú túrákra
- közép-méretű csomagokig

 

A VAUDE hát-rendszereket kifejezetten az aktivitás különböző típusaihoz tervezték, hogy az ezekhez jellemző mozgásokat maximálisan kiszolgálják:

 

Vent-Tex


Elsődlegesen a verseny- és mountain bike kerékpározáshoz fejlesztették. A Vent-Tex egy „full contact”-rendszer, mely egészében felfekszik a hátadra. Fontos tulajdonsága, hogy a csomagod súly-középpontja így közel van a testedhez, ezáltal stabilabban tudsz kerékpárodon ülni, vagy épp egy technikás ösvényen egyensúlyozni.

A rendszer anatómiailag kialakított hátpanelje ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene thermoplasztik) anyagból készül, mely kompenzálja a hátad görbületeit, eloszlatja a terhelést, és stabilizálja a hátizsákod formáját. A táska ezen stabilizálás nélkül hordósodna, amitől nyomná a hátad és „forró pontokat” hozna létre. A terhelés ezután már egyenetlenül oszlana el, az egész rendszer aszimmetrikussá válna, amitől a táska viselése erősen kényelmetlen, és megerőltető az izmaink számára, mivel azok folyamatosan próbálják kompenzálni a terheléseket.

A Vent-Tex rendszerrel ellátott hátizsák háta magasfokú stabilitást biztosít, ezáltal megtartja formáját, nem hordósodik amikor megtömjük cuccainkkal, és jelentősen növeli a kényelmünket.

Előnyök:
- a háton és csípőn egyenletes súlyeloszlás miatt még kényelmesebb
- kitűnő csomag stabilitás
- a testedhez közel helyezkedik el
- elégséges szellőzést nyújt
- rezgéscsillapító

Hátrányok:
- némileg nagyobb összsúly

Vent-Tex rendszerű biciklis hátizsákok:

 • Moab Women
 • Moab
 • Path
 • Tecowork II

 

Vent-Tex Ultralight
Ebben a változatban nincs a rendszerben a hátlap, mellyel súlyt csökkentettek a komfort megnyírbálása nélkül. A gerinc mentén végig futó hálós párnázás megbízható komfortot nyújt a nehezebb ösvényeken is, mely nem szívja magába a nedvességet, és kiemelkedő szellőző csatornát biztosít.

Vent-Tex Ultralight rendszerű biciklis hátizsákok:

 • Uphill

 

Aeroflex


Az Aeroflex hát egy „feszített”-rendszer, mely a legjobb választás egy rövidebb kerékpáros túrához, ahol kevesebb csomagsúlyt feltételezünk, és a hátunk optimális szellőzése elsőbbséget élvez. A szabadalmaztatott rugalmas acélkeretnek és hálós hát kialakításnak köszönhetően egy nyílt területet jön létre a hátizsákod valamint a hátad között, és a hálós panelen keresztül a levegő mozogni tud. Ez a stabilan nyitott terület biztosítja a 3 ideális szellőzési útvonalat: két oldalról és felülről. Az enyhén elasztikus hálós panel egy rugalmas és ultrakönnyű acélvázra épül, mely együttesen tartja a táskánk. A hálós panel egyes részei párnázást is kaptak, amik extra teret biztosítanak a hátad és a hálós rész között.

Előnyök:
- optimális szellőzést nyújt
- a szellőzéshez kialakított tér stabil, még akkor is, ha teljesen megpakoljuk a zsákot

Hátrányok:
- a csomag súlyközéppontja távolabb van a hátadtól, így kevésbé stabil a hátadon

Aeroflex rendszerű biciklis hátizsákok:

 • Cluster
 • Hyper
 • Splash
 • Roomy
 • Bike Alpin
 • Aquarius
 • Tecoair 

 

A FLASH-rendszer


A F.L.A.S.H. (magyarul villanás) angol rövidítés a Floating Length-Adjustable Shoulder Harness, azaz „csúsztatva állítható hosszúságú vállhevederből” ered, mely mechanizmus a hátizsákunk vállpántjainak és hát-hosszának állítására szolgál. Ez utóbbi állíthatósága főként a nagyobb táskák jellemzője szokott lenni, de a VAUDEnél máshogy gondolkoznak, hisz ezekkel a kisebb hátizsákokkal a nagyobb mozgáshoz fontosabb a még ideálisabb méretre szabhatóság.

Más hátizsák gyártók esetében egy egyszerű sínes rendszeren tudjuk tologatni fel- és le a vállpántokat, de ez nem változtatja meg azok hosszát, csak a hátizsák vállunkhoz képesti magasságát. Ez nem épp ideális… Mivel minden embernek egyedi törzs hossza és alakja van, egy hátizsák – különösen a kerékpáros – ennél fogva maximálisan állítható és testre szabható kell legyen anatómiailag is.

A vállpántok gyakran túl rövidek a magasabb és izmosabb emberek számára, és a karok alatt kényelmetlen. Ilyenkor sokszor nem lehet más tenni, mint maximálisan kiengedni a pántokat, így viszont torkunkhoz közel kerül a mellpánt, a csomag nagyon lentre kerül a hátunkon, ráadásul nem is stabilan fekszik fel. Viselése nem túl kényelmes, a mozgásban ráadásul zavaró is tud lenni.

Az alacsonyabb és fizikumilag gyengébb felépítésűek pedig pont ezeknek az ellenkezőjével szembesülnek. A pántok túl hosszúak, a csomag túl magasan helyezkedik el a hátadon, a deréköv pedig nem a megfelelő helyen van. A hátizsák így nem támaszkodik fel megfelelően a hátra, nem tartják stabilan a pántok, amitől kanyarodásnál elmozdulhat és ez kényelmetlen, de terepen akár veszélyes is lehet.

Köszönhetően az ideális beállíthatóságnak a VAUDE hátizsákoknál ezek nem fordulhatnak elő, legyen szó bármilyen testfelépítésről, vagy mozgásról. Ezen hátizsákok esetében nem csak a hátizsák testünkhöz mért magasságát tudjuk állítani, de ezzel együtt a vállpántok hosszát is, hogy testfelépítésünk ne legyen a kényelem és komfort szűk keresztmetszete.elyen fut. Sokszor előfordul, hogy ilyenkor a derékövet húzzuk megpróbálva után-kompenzálni, de ez szintén kényelmetlen.

F.L.A.S.H. rendszerű biciklis hátizsákok:

 • Cluster
 • Bike Alpin
 • Hyper
 • Splash
 • Aquarius

 

 

Ezen a linken megtekinhető viszonteladó partnereink listája.

Kapcsolat

 • Cégnév: Gránit Design Kft.
 • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
 • Tel.: +36 30 656 7702
 • Fax: +36 99 523 295
 • E-mail: info@granit.co.hu